Bewoners zorgcentra in Rijssen houden ‘hun’ kibbeling: viskraam mag blijven

RIJSSEN – Vishandelaar Dick Bal uit Rijssen mag officieel vis verkopen bij de zorgcentra Eltheto, Maranatha en De Schutse. Het college van burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten past de beleidsregels aan.

Op verzoek van Eltheto begon Bal tweeënhalf jaar geleden met de verkoop van vis aan bewoners van het zorgcentrum. Om de mensen geen afgekoelde vis te leveren besloot de vishandelaar zijn kraam op het terrein van Eltheto te zetten. Later deed hij dat ook bij De Schutse en Maranatha, na verzoeken van die zorgcentra.

Vergunning

„Ik sta er niet dagelijks, maar enkele keren per maand”, zegt Bal. „Ik verkoop bij de zorgcentra voor 90 procent aan de bewoners. Ja ook mensen uit de buurt komen wel eens een visje halen. Ik meldde dit bij de gemeente en kreeg als antwoord, dat als ik niets terughoorde ik gewoon mijn gang kon gaan. Maar kennelijk zijn begin dit jaar de beleidsregels aangepast en moet ik toch een vergunning hebben.”

En dat klopt volgens wethouder Bert Tijhof. „In principe handelt Bal in strijd met de regels en zouden we als gemeente moeten handhaven. Maar hij wil het netjes doen en meldde keurig dat hij bij de zorgcentra vis verkoopt. De bewoners vinden dat geweldig. Er zal ook heus een visje aan buurtbewoners worden verkocht, maar de doelgroep is de bewoners van de drie zorgcentra”, aldus Tijhof.

Bal Vismeesters heeft winkels in Almelo en Nijverdal en standplaatsen in Borne en Delden. B en W besloten de illegale situatie formeel te regelen, voor ‘deze concrete situatie en vergelijkbare situaties in de toekomst’. Volgens Tijhof gaat het om een bestaande situatie met een standplaats voor een beperkt aantal momenten met een relatief korte tijdsduur en voor een specifieke doelgroep. 

Maatwerk

Echter in artikel 7 van de Beleidsregels staat dat ‘het college geen vergunning verleent voor standplaatsen op gronden in particulier eigendom’ en dat is bij de zorgcentra het geval. Het college past dit aan door ‘in principe’ toe te voegen en levert zo maatwerk. 

De standplaatsen bij Eltheto, De Schutse en Maranatha worden opgenomen in het overzicht van de standplaatsen, met dien verstande dat de drie plaatsen alleen beschikbaar zijn voor een viskraam. 

Dick Bal krijgt een vergunning voor vijf jaar. Daarna worden de standplaatsen door middel van loting toegekend. B en W blijven van mening dat het uitgangspunt moet zijn dat geen vergunning worden verleend voor een standplaats op particuliere terreinen. Een specifiek geval zoals de viskraam bij de zorgcentra is een uitzondering op de regel.

Ronald Vrugteman 24-10-19, 08:03 Laatste update: 29-10-19, 18:16
https://www.tubantia.nl/rijssen-holten/bewoners-zorgcentra-in-rijssen-houden-hun-kibbeling-viskraam-mag-blijven~ad40c130/