Gamba, scampi en langoustine, wat is wat?

We zochten het voor u uit. De oorzaak van de verwarring is voornamelijk de vertaling.

Langoustines

Langoustines of Noorse kreeften zijn zeekreeften die 10 tot 24 cm groot kunnen worden en leven in koud water. Aan de bovenkant en zijkant zijn ze oranje, aan de onderkant wit. Deze kreeftsoort is lang en slank in vergelijking met andere kreeften en lijkt daardoor veel op de garnaal. In het Italiaans wordt een langoustine een scampo genoemd. In het meervoud scampi.

 

Scampi

Hier in Nederland en bij onze Belgische buren kennen we ook scampi. Vaak zeggen we scampi’s, wat natuurlijk een foutief dubbel meervoud is. We bedoelen er ook wat anders mee dan de Italianen. Namelijk geen langoustines maar de grotere garnalen. Garnalen dus, geen kreeften. Snel het verschil zien? Kreeften hebben scharen, garnalen niet.

In Nederland zeggen we vaak scampi’s tegen garnalen met kop en staart er nog aan. In België noemen ze de ongepelde staarten scampi’s (dus grote garnalen zonder kop).

Gamba

Gamba is de Spaanse naam voor de zaaggarnaal. Om het er even makkelijker op te maken… Hier in Nederland wordt deze naam gebruikt voor alle grote warmwatergarnalen. Met of zonder kop.

Met kop en staart eraan noemen we ze dus ook wel scampi of scampi’s. Tik scampi’s in op Google en je komt vaak de gamba tegen.

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *