De makreel is gevangen in de Noordelijke en Centrale Noordzee met behulp van trawlnetten.
Is de makreel gerookt of gestoomd? De makrelen die bij ons, andere vishandels en supermarkten te koop zijn, zijn gestoomd. De makreel wordt eerst gepekeld en daarna warm gerookt, bij een graad of 70. De makreel wordt daarbij gaar. Gerookte makreel wordt ook eerst gepekeld maar daarna koud gerookt. De temperatuur komt daarbij niet boven de 25-30 graden Celsius. De vis wordt niet gaar maar droogt in.
Het vlees van de gestoomde makreel is erg lekker door een koude pasta, op toast en brood. Gestoomde makreel kan ook prima verwerken op een pizza, in een moes of zelfs in erwtensoep (als vleesvervanger).
Tip: met een beetje mayonaise, piri-piri-saus, een uitje en wat kruiden is gestoomde makreel op toast een ideale borrelhap.
Ingrediënten
makreel (Scomber scombrus), zout, rook
Allergenen
Houdbaarheid
Een gestoomde makreel is een week lang houdbaar in de koelkast.